Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kansalaisuusasiat - Suomen suurlähetystö, Kairo : Kansalaisuus

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Kairo

3 Abu El-Feda Street,13th floor
11211 Zamalek, Cairo, Egypt
Puh. +20 2 2736 3722
Fax. +20 2 2737 1376
S-posti sanomat.kai@formin.fi
English | Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Kansalaisuusasiat

Lapsen kansalaisuus

Lapsi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden, jos:

◾äiti on Suomen kansalainen

◾isä on Suomen kansalainen ja vanhemmat ovat avioliitossa

◾isä on Suomen kansalainen, lapsi syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella ja miehen isyys lapseen vahvistetaan

◾isä on kuollut ennen lapsen syntymää, mutta oli kuollessaan Suomen kansalainen ja avioliitossa lapsen äidin kanssa tai

◾isä on kuollut ennen lapsen syntymää, lapsi syntyy Suomessa avioliiton ulkopuolella ja miehen isyys lapseen vahvistetaan.

Mikäli lapsi syntyy ulkomailla avioliiton ulkopuolella ja hänen isänsä on Suomen kansalainen, saa lapsi Suomen kansalaisuuden vanhempien avioituessa. Jos isyys on jo aiemmin vahvistettu, lapsi saa Suomen kansalaisuuden vanhempien avioliiton solmimispäivästä lukien. Muussa tapauksessa lapsi saa Suomen kansalaisuuden isyyden vahvistamispäivästä lukien.

Ottolapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden, mikäli hän on alle 12-vuotias, lapseksi ottaminen on Suomessa pätevä, ja ainakin toinen ottovanhemmista on Suomen kansalainen. Jos päätös lapseksi ottamisesta on tehty ennen 1.6.2003, saa alle 12-vuotias ottolapsi Suomen kansalaisuuden ilmoituksesta. Yli 12-vuotias ottolapsi saa Suomen kansalaisuuden ilmoituksesta.

Kansalaisuuden säilyttäminen täytettäessä 22 vuotta

Suomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, menettää Suomen kansalaisuuden täyttäessään 22 vuotta, mikäli hänellä ei ole riittävää yhteyttä Suomeen. Kansalaisuuslain mukaan riittäväksi yhteydeksi Suomeen katsotaan, jos asianomainen henkilö täyttää jonkin seuraavista edellytyksistä:

◾on syntynyt Suomessa ja kotikunta on Suomessa hänen täyttäessään 22 vuotta tai

◾on asunut Suomessa tai muussa pohjoismaassa (=Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti) yhteensä seitsemän vuotta ennen kuin on täyttänyt 22 vuotta

◾on saanut 18-21-vuotiaana Suomen passin tai

◾on suorittanut 18-21-vuotiaana Suomessa varusmies- tai siviilipalveluksen tai

◾on ilmoittanut 18-21-vuotiaana Suomen edustustolle ulkomailla tai maistraatille Suomessa, että haluaa säilyttää Suomen kansalaisuuden. Ilmoitus on vapaamuotoinen ja sen voi tehdä kirjeellä.

Monikansalaisuus Suomessa

Suomen lainsäädäntö hyväksyy monikansalaisuuden (kaksoiskansalaisuus). Suomalainen ei menetä Suomen kansalaisuutta saadessaan toisen valtion kansalaisuuden, mutta henkilön on hyvä selvittää etukäteen toisen valtion lainsäädännön suhtautuminen monikansalaisuuteen.

Entinen Suomen kansalainen tai kansalaisen lapsi voi saada menettämänsä kansalaisuuden takaisin ilmoitusmenettelyllä. Sen voi tehdä sähköisesti tai paperisella lomakkeella. Ulkomailla ilmoituksen voi lähettää myös Suomen edustustoon.

Myöskään ulkomaalaisen, joka saa Suomen kansalaisuuden, ei tarvitse luopua nykyisestä kansalaisuudestaan. On kuitenkin huomattava, että myös toisen valtion lainsäädäntö vaikuttaa siihen, voiko henkilöllä olla nykyisen kansalaisuutensa lisäksi toinen kansalaisuus.

Ulkomailla pysyvästi asuvat Suomen kansalaiset voivat tarkistaa Suomen väestötietojärjestelmässä olevat henkilö- ja kansalaisuustietonsa Vaasan maistraatin Pietarsaaren palveluyksikön, viimeisen Suomen kotikuntansa maistraatin tai maahanmuuttoviraston kautta.

Monikansalaisuus Egyptissä

Egypti hyväksyy monikansalaisuuden.

Kansalaisuuden hakija on itse velvollinen ottamaan selvää kansalaisuuslain soveltamisesta omassa tapauksessaan.

Lisätietoa:

Kansalaisuudesta Maahanmuuttoviraston sivuilla

Maistraatti

Tulosta

Päivitetty 3.9.2018


© Suomen suurlähetystö, Kairo | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot